Håndball-VM i Norge: Onsdag trekkes gruppene

Publisert

Norge og Sverige skal spille sine kamper under Håndball-VM 2025 i Unity Arena i Bærum.

Av Lars Kvam, 24.05.2024

k

Det er klart etter at IHF har offentliggjort forhåndsplasseringen av lag og seedingnivåene til trekningen. Den finner sted i Vatroslav Lisinski Konserthall i Zagreb 29. mai kl. 19.30.

Det 29. Håndball-VM for menn starter 14. januar 2025. Dette er første gang et VM på herresiden er fordelt på tre land – Norge, Danmark og Kroatia. Mesterskapet avsluttes med finalen i Unity Arena (tidligere Telenor Arena) på Fornebu i Bærum kommune 2. februar.

To innledende grupper, én hovedrundegruppe, to kvartfinaler, én semifinale, samt bronsefinale og finale, skal spilles i Unity Arena. Ytterligere fire arenaer vil bli benyttet til å avvikle VM: Jyske Bank Boxen i Danmark, samt Varaždin Arena, Žatika Sport Centre og Arena Zagreb i Kroatia.

Nå går IHF ut med informasjon om forhåndsplassering av lag, samt seedingnivåer til trekningen. I henhold til IHFs retningslinjer skal et land forhåndsplasseres i hver gruppe i når flere vertsnasjoner står sammen om å arrangere et mesterskap.

Lagene som er forhåndsplassert til de åtte gruppene er valgt ut for å fylle hallene med flest mulig tilskuere.

Under ledelse av landslagssjef Glenn Solberg skal Sverige spille sine innledende kamper i gruppe F i Bærum, hvor Norge fra før er plassert i gruppe E. Tyskland skal møte opp i Herning (gruppe A), mens Danmark er i gruppe B i samme by.

Kroatia er hjemmenasjon i gruppe H. Også Østerrike (C), Ungarn (D) og Slovenia (G) skal spille sine innledende matcher i Kroatia.

– Forhåndsplasseringen av lag er et nytt steg på veien mot mesterskapet. Vi er glade for å kunne ønske Sverige velkommen til gruppe F i Bærum. Sammen med Håndballgutta vil de tiltrekke seg supportere fra begge sider av landegrensen, slik at Bærum blir samlingspunkt for håndballelskende skandinaver i de første ukene av 2025, sier prosjektleder for den norske delen av VM-arrangementet, Kia Haftorn Otnes.

– Fordelen ved å dele arrangementet på tre nasjoner fra ulike deler av Europa, er at vi kan sikre at flere håndballsupportere får muligheten til å støtte sitt land. I Danmark ser vi frem til å si velkommen til våre entusiastiske naboer fra Tyskland. Vårt håp er at det skapes et nytt mesterskap med fulle arenaer og en fantastisk atmosfære, sier leder for den danske organisasjonskomiteen, Jan Kampman.

IHFs styre har tildelt wild card til USA og Sveits, som kompletterer oversikten over de 32 nasjonene som onsdag skal trekkes til de åtte innledende gruppene, med fire lag i hver. Fra hver gruppe går tre nasjoner videre til hovedrunden.

l

  • Seedingnivå 1: Danmark, Frankrike, Sverige, Tyskland, Ungarn, Slovenia, Norge, Egypt
  • Seedingnivå 2: Portugal, Kroatia, Østerrike, Island, Nederland, Spania, Italia, Tsjekkia
  • Seedingnivå 3: Polen, Nord-Makedonia, Qatar, Brasil, Argentina, Cuba, Japan, Algerie
  • Seedingnivå 4: Bahrain, Tunisia, Chile, Kuwait, Kapp Verde, Guinea, USA, Sveits

h

Trekningen streames på Viaplay onsdag 29.05.2024 fra kl. 19.30.